Hírek

Rímtündér Meseboltja

Megnyitott a Rímtündér Meseboltja ahol megvárásolhatók Hétvári Andrea óvodásoknak szóló könyvei és ingyenesen letölthető oklevelei is elérhetők nyomtatható formátumban.

Magamról

Hétvári Andrea

Képzeld el, milyen picurka voltál születésedkor, s mekkorára nőttél azóta! A földbe ültetett mag talán nem is tudja még, mi is ő valójában. Csak amikor levelet, virágot hajt, édes gyümölcse megérik, akkor csodálkozik rá tulipánságára, rózsaságára, cseresznyeségére vagy barackfaságára! Beérett gyümölcs lesz az is, amivel szívesen, nagy-nagy szeretettel foglalkozunk. Így lett ez nálam a költőséggel. Szívesen írok verseket, mert olyankor valami titokzatos, rigófüttyös napsugár melenget meg legbelül. Ez az én történetem...

Hétvári Andrea 1975-ben született Budapesten. Az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán szerzett magyar-könyvtár szakos diplomát. Első gyermekversei is főiskolásként jelentek meg. Általános iskolai könyvtáros-tanárként több mint egy évtizede követheti nyomon a gyermekirodalom egyik célközönségének, az általános iskolai korosztálynak a mindennapi olvasási szokásait. Gyakorló édesanyaként is testközelből tapasztalhatja meg a gyermeklét hétköznapi csodáit. Három esztendeje a LurkóVilág című óvodai magazin meserovatának szerkesztője, környezetvédelmi és mesei sorozatok írója. Meséihez és gyermekverseihez az illusztrációkat is maga készíti. Több országos irodalmi pályázat díjazottja (székesfehérvári himnuszíró pályázat, Országos Idegennyelvi Könyvtár műfordítói pályázata, Cédrus Művészeti Alapítvány kortárs irodalmi pályázata, Napút folyóirat Erkel-pályázata). Versei a legkülönfélébb irodalmi lapokban (C.E.T., Képírás, Kortárs, Napút, Parnasszus, Vár) folyamatosan látnak napvilágot. Felfogásában a valódi gyermekvers nem egyszerűen a gyermekhez, hanem ennél sokkal tágabban értelmezve: „az időtlen lélekhez szól”.

Hétvári Andrea személyiségét és költészetét – egykori tanáraként, pályája elindítójaként, mostani szerkesztőjeként bizton és meggyőződéssel állíthatom – leginkább két fogalom jellemezheti. Ez a két fogalom: tisztaság és természetesség, életben és költészetben egyaránt. Mindenekelőtt ez lehet a magyarázata annak is, hogy ennyire vonzódik a gyermekek világa és a gyermekköltészet művelése iránt. Versei egyszerűek, érthetőek, könnyen követhetőek, ugyanakkor mélységes humánummal telítettek, műfajilag nagyon változatosak és nagyfokú szakmai felkészültségről tanúskodnak. Messze kiemelkednek napjaink mesegyártói és gyermekkönyv-kiadási dömpingjének átlagából. Ezért is ajánlhatóak nyugodt szívvel és szeretettel minden verset kedvelő gyermek és felnőtt figyelmébe.

Vilcsek Béla

www.hetvariandrea.hu